Yardım Konuları
Çağatay Evcil Hayvan Mamaları ve Yem Ürünleri San. ve Tic. A.Ş., Bugün Türkiye Kedi ve Köpek Mamaları Üretim Endüstrisindeki öncü ve lider konumunu, otuz yıllık geçmişine dayanan, detaylı ve titiz çalışmaları sonucunda edindiği bilgi ve tecrübeyi, üretim sahasında en iyi şekilde değerlendirerek elde etmiştir.
Şirketimiz, Extruder (Wenger USA) teknolojisini, Türkiye Kedi–Köpek Maması Sanayine kazandıran ve Avrupa standartlarının üzerinde ilk yerli mama üretimi yapan firma olarak en son teknoloji ve tam otomasyon sistemleri kullanılarak üretim yapmaktadır.
Çağatay Evcil Hayvan Mamaları ve Yem Ürünleri San. ve Tic. A.Ş., kurulduğu günden bu yana, Dünya Kedi-Köpek Maması teknolojileri endüstrisinde, güçlü samimi ve güvene dayalı dış ilişkileri ile yerini alarak, global bilgi akışının önemli bir parçası haline gelmiştir.
Mama Formülleri, Uluslar arası evcil hayvan sektöründe kendilerini kanıtlamış, seçkin nutritionistler (beslenme uzmanları) tarafından yapılmakta ve ileri teknoloji üretim tesisimiz, konusunda uzman ve eğitimleri hiç bitmeyen personelimiz tarafından titizlikle yönetilmektedir.
Üretim Aşamaları;
1. Hammadde alımının yaklaşık %30’u Çağatay Ailesine ait olan, Çangal Tarım işletmelerinden gelmektedir. Diğer hammaddeler ise Dünyada en üst kalitede üretim yapan tedarikçilerden doğrudan (aracı kullanmadan) alınmaktadır. Fabrikamıza gelen tüm hammaddeler, analiz değerlerinin, istenilen kriterlere uygunluğu onaylandıktan sonra, toplam 16.000m² alandan oluşan ve HACCP yönetmeliklerine tam uyumlu kontrol ve yönetimi yapılan hammadde depolarımızdaki yerini alır.
2. Hammaddeler hazırlanan üretim programına göre kullanım miktarları hesaplanarak, hammadde alım havuzuna boşaltılır ve sırasıyla mıknatıslar, filtre ve temizleyiciden geçtikten sonra işletme silolarına alınır.
3. Rasyon, bilgisayar kontrol sisteminde yüklenmiş olan yüzdelik karışım miktarlarına göre, 1 tonluk şarjlar halinde silolardan alınarak dik mixerlere çekilir.
4. Dik mixer içinde karışım haline gelen 1 tonluk şarj, öğütücüye gönderilir. Öğütücüde un haline gelmiş olan seçili mama rasyonu, dairesel elekten (Allgaier-Almanya) geçtikten ve partikül ölçüleri standart hale getirildikten sonra yatay mixere alınır.
5. Yatay mixerde (Van Aarsen-Hollanda), otomatik premix hazırlama sisteminde hazırlanmış vitamin, mineral ve dostlarımız için gerekli olan taurin, glukosamin, chondroilin vb. katkı maddeleri ilave edilerek, homojen karışım için belirlenmiş sürelerde karıştırılır.
6. Hazırlanan un halindeki gıda meddeleri karışımı yatay mixerden alınarak ön şartlandırıcıda; buhar, su ve yağ ilavesi ile pişirilerek hamur haline geldiği pişirme ünitesinden geçirilir. (Wenger-USA)
7. Ön Pişirmeden geçen sıcak hamur, su ve buhar ilavesi ile pişirmenin devam ettiği, fakat ayrıca helezonlardan geçerken sıkıştırılarak mekanik enerji ile de pişirme yapılan ve sonunda kalıplar ve bıçak vasılasıyla mamanın şeklini aldığı extruder makinesinden geçer. (Wenger-USA)
8. Pişirilmiş ve şeklini almış olan ürün kurutucudan geçerek nem oranı düşürülür ve sonrasında yağlama ünitesinden geçerken yüzey yağlamaya tabi tutulur. (Wenger-USA)
9. Son halini almış olan ürünümüz, soğutucudan(Wenger-USA) geçirilerek ortam sıcaklığına düşürüldükten sonra, bir kez daha elekten geçirilerek, mıknatıs ve temizleme ünitelerine sahip kapalı sistem bantlar aracılığı ile paketleme binasına taşınır. (Cimbria-Danimarka)
10. Paketleme tesisinde (Cetec-Fransa) ürün, otomatik olarak önce pakete doldurulur ve daha sonra paket içerisindeki hava vakumlanarak ısıl yapıştırma tekniği ile kapatılır. Birer tonluk şarjlar halinde üretilen mamanın her bir tonu paket üzerine parti no verilerek yazılır ve otomatik paletleme tesisinde paletlenir. Düzgün ve zarar görmeden palet üzerine istiflenen paketler, streçleme ünitesinden geçtikten sonra, ürün depolarındaki raflarda yerlerini alarak, dostlarımıza ulaşacakları günü beklemeye başlarlar.
Yukarıda anlatımı yapılan üretimin tamamı, tam otomatik - bilgisayar kontrollü sistemler vasıtası ile yapıldığı için üretimde sürdürülebilir ve stabil kalite sağlanmaktadır.